Tijd voor spareribs altijd goed!
Want met dit recept, lust echt iedereen ze. De peuters, de tieners, de grootouders!
Heerlijk met bijvoorbeeld verse coleslaw en gepofte aardappel. Blok je zondag, jij zit in de tuin!
Benodigdheden:
– BBQ indirect 110C
– Rookhout. Bijvoorbeeld appel, kersen of eiken.
– Schone flesspuit / plantenspuit
– Appelsap 200ml (niet suikervrij)
– Appelazijn 100ml
– Varkens ribben rauw
– Mosterd
– Favoriete BBQ Rub
– Favoriete BBQ Saus
Aan de binnenkant van de ribben, zit een vlies. Deze gaan we verwijderen zodat we de rub goed in het vlees kunnen laten trekken. Steek een normaal eetmes in het midden van de rib, tussen het vlees en het vlies. Trek het mes omhoog en trek zo het vlies in een vloeiende beweging van de ribben af.
De de ribben droog met keukenpapier. En breng een dun laagje mosterd aan. De mosterd zorgt ervoor dat de rub goed blijft zitten en helpt aan een krokante bark. Van de mosterd proef je na het roken niets meer, dus ook als de kiddo’s geen mosterd lusten, sla deze stap niet over!
Tijd voor de rub. Dit kan met je favoriete rub. Kant en klaar, of zelf gemixt. 50% zout 50% peper doet het ook ontzettend goed. Strooi de rub over alle kanten van de ribben. Dus ook de zijkanten!
Tijd om de ribben op de Q (110C indirect) te leggen. Voeg een flinke chunk rookhout toe. Het vet zal vloeibaar worden. Een opvangbak is aan te raden!
In de tussentijd maken we ‘spritz’. Dit is een mengsel van 2/3 deel appelsap en 1/3 deel appelazijn.
Giet de ingrediënten samen in een schone plantenspuit en zet de sproeikop op vernevelstand.
Spray elke 30 min. de ribben vanuit een schuine hoek nat. Doe dit met beleid, op standje Karcher druipt je rub in je opvangbak.
Na circa 2 uur, hebben je ribben een mooie bruine kleur gekregen. Bij ribben met veel vlees kan dit zelfs 3 uur duren. Onze Nederlandse ribben hebben vaak korter nodig.
Tijd om ze in te pakken in folie. Spray bij het inpakken de ribben en het folie flink nat. Overdrijven mag!
Zorg dat er echt geen enkel scheurtje of lekje in het pakketje zit. Dat kan voor uitgedroogde spareribs zorgen.
Variatietip: Voeg in elk pakketje een klontje roomboter en basterdsuiker toe voor extra zachte spareribs.
Vanaf dit moment maakt het niet meer uit of je de barbecue gebruikt of de oven in de keuken.
Ze zijn immers ingepakt en er zal geen smaak meer toegevoegd worden. Als je je barbecue voor je volgende gerecht wilt gebruiken, verplaats ze dan vooral naar de oven!
Leg de ribben terug, nu voor 1,5 uur. Hoe langer je ze in deze stap laat liggen, hoe malser ze worden.
Houd je ervan om spareribs schoon te kluiven? Dan is 1 uur genoeg. Wil je de botjes ertussenuit trekken? 1,5 tot 2 uur!
Pak alle ribben uit. En warm je favoriete barbecuesaus op. Koude saus koelt de ribben af.
Lak alle kanten van de ribben met een flinke laag barbecuesaus. En leg de ribben terug op de barbecue voor de laatste stap.
Nog steeds, indirect op 110 graden. Zo’n 30 minuten. Hoe langer je ze in deze stap op de barbecue laat liggen, hoe knapperiger de korst zal worden. 30 minuten volstaat vaak helemaal prima.
Variatietip: Door je spareribs op direct vuur kort af te grillen krijgen ze een echte crunch. Let er wel op dat ze niet uit elkaar vallen tijdens het omdraaien.
Door de glaze kunnen ze zeer snel aanbranden.
Heb je dit recept gemaakt? Deel dan het resultaat op socials en tag ons. Vinden we tof!