Echt alles kan je maken op de barbecue!
Wat dacht je van deze heerlijke verse tomatensoep met vers volkoren meerzaden spelt brood?
Verse tomatensoep.
Benodigdheden:
– Barbecue
– Dutch Oven of diepe gietijzeren pan
– Staafmixer
– Flinke chunck appel-, kersen of eikenrookhout.
– 750ml water
– Klein blikje tomatenpuree
– 750 gram roma tomaten
– 2 flinke tenen knoflook
– 1 hele witte ui
– 15 gram verse basilicum
– 2 eetlepels gerookte paprikapoeder
– 4 eetlepels olijfolie
– 1 groentebouillon blokje
– 1 theelepel zout (naar smaak)
– 1 eetlepel volle kookroom
Maak de barbecue klaar om indirect te roken op zo’n 150 graden. Zorg dat er voldoende vrije hoogte is voor de dutchoven.
Terwijl de barbecue rustig op temperatuur komt, kan jij alvast de voorbereidingen treffen.
Nadat je een biertje open getrokken hebt, een grote slok genomen hebt. En heel interessant naar het glas of flesje gekeken hebt. Het liefst op zo’n manier dat je vrouw het gezien heeft. Beginnen we met het snijden!
Snijd de ui en de twee tenen knoflook zo klein mogelijk. Vervolgens snijd je de roma tomaten in kwarten.
Wanneer de barbecue warm is, en jij nog een paar keer interessant naar je biertje gekeken hebt na een grote slok, kunnen we beginnen!
Voeg het rookhout toe en leg het rooster weer op zijn plek. Leg alle gehalveerde tomaten met de gesneden kant naar boven op het rooster.
Laat de tomaten rustig roken totdat ze gaar zijn. Dit zal tussen de 15 en 25 minuten duren.
Haal de tomaten van het rooster. En maak je barbecue klaar om op direct vuur naar zo’n 250 graden te gaan.
Zet je Dutchoven op direct vuur en doe hier vier eetlepels olijfolie in.
Bak de gesneden ui en knoflook mooi goud.
Voeg de roma tomaten toe. Goed omscheppen totdat ze allemaal aangebakken zijn.
Voeg het water, het bouillonblokje, de gerookte paprikapoeder en de bascilicum toe. Breng het aan de kook. En laat dit zo’n 5 minuten doorkoken. Let op! Een handje basilicum! De rest heb je nodig als garnering.
Maal met de staafmixer alles goed fijn. Probeer spetteren te voorkomen. Want je keramiek onder de tomatensoep, daar zitten we niet op te wachten.
Laat het geheel nog zo’n 5 minuten rustig door koken. Met een eetlepel zout en eventueel wat peper kan je hem op eigen smaak brengen.
Dien de tomatensoep op met wat verse basilicum en een eetlepel kookroom. Uiteraard, met een vers gebakken brood ernaast!
Één van de recepten gemaakt? Vergeet ons niet te taggen. Vinden we tof!
Eetsmakelijk!